Prins Frans III geproclameerd als Prins 2017

Prins Frans III van de Sjtaater Tröate

Afgelopen vrijdag de 3e februari is in ’t Sjtaater Hoes te Terwinselen de 34e Carnavalsavond gehouden van de Sjtaater Tröate. Om 20.11 uur werd deze jubileumzitting geopend met de opkomst van Prins Joost I en de Raad van 11.

Er werd begonnen met de muzikale groep “Jód Jek” die een aantal welbekende liedjes uit hun repertoire ten gehore hebben gebracht. Daarna was het de beurt aan de Limburgs kampioen buuttereednen, “Fer Naus”, die met zijn winnende buut als “Kroeskapitein” het publiek kostelijk vermaakte.

De Orde van d’r Sjtaat is uitgereikt aan Lucie van de Meerakker, die zich altijd inzet voor meerdere doelen, zowel lokaal als landelijk. Voor meer informatie zie Orde van d’r Sjtaat.

Na de abdicatie van Prins Joost I was er het optreden van “de drie tenoren” die de zaal plat kregen. Echter bij de toegift was er eentje vermist die met muziek van een groep muzikanten van de bevriende harmonie van Spekholzerheide weer terug de op bühne gebracht werd. En na aftellen en het afnemen van zijn vermomming kwam de nieuwe hooglustigheid tevoorschijn, Prins Frans III.

Prins Frans III (Paulssen) groeide als kleine Winkbuul op in een groot gezin op de Molenberg. Zijn ouders hadden een hotel waar carnaval een van de hoogtepunten van het jaar was. Zo werd hij ook lid van carnavalsvereniging de Berguule en bouwde graag wagens. Als het maar groot was en veel bewoog.
Als kok op een cruiseschip heeft hij veel gereisd over de hele wereld, maar voor zijn “kirchröatsj meёdsje” liet hij het reizen “varen” en stichtte hij een gezinnetje op d’r Sjtaat. Als kok heeft hij daarna meer dan dertig jaar voor de oudjes van Firenschat gezorgd.
Ook muziek zat al van kinds af aan in zijn bloed. Als jongetje was hij al deelnemer op het WMC met Prinses Marijke. Toen zijn kinderen met de muziek begonnen kon hij het niet laten en is begonnen bij de “Moeziek van d’r Sjtaat” en speelt nog steeds met veel plezier de tuba. En dat inmiddels al af en toe met zijn kleinkinderen.

Na het overhandigen van de bijbehorende eretekens volgden de felicitaties van “d’r Kirchröatsjer Vasteloavends Verein” met het 36-er Regiment, “Vasteloavends Verein Kirchroa West” en d’r “Ouwe Voesbalsjong”.

Onder regie van President Math Paffen werd er direct begonnen met de grote finale. Begonnen werd er met “de Martino’s” met hun vele eigen gemaakte Kirchröatsjer vasteloavend krakers. Daarna was het aan het “La Bamba” die met hun Limburgse liedjes het enthousiasme nog verder opkrikten. Het laatste optreden was van de “Palemiger Spatzen”. Het repertoire ging van Volkstümlich, Schlager, Polka en Steirisch, van Apres-ski tot Feestmuziek en Golden Oldie. Het publiek was dol enthousiast.

Hierna werd de zitting afgesloten met de prinsendans. Na afmars van Prins Frans III en de Raad van 11 is er nog menig uurtje doorgevierd met muziek van Marvin Entertainment.

 

 

Zaterdagavond 11 februari is er in het Sjtaater Hoes vanaf 20.30 uur een gezellig carnavalssoiree wat voor iedereen toegankelijk is. Daar zal de nieuwe prins zijn foto toevoegen aan de prinsengalerij en zullen enkele leden gehuldigd gaan worden. Dit zijn Ben Berends, 3×11 jaar lid, Frans Op den Camp 2x11jaar en Frans Duijsens 1x11jaar.
Daarna is er gelegenheid is om de nieuwe Prins en jubilarissen te feliciteren.
Hiervoor is iedereen van harte uitgenodigd.

 Onze hoofdsponsoren:

Onze sponsoren: